Godine 1994., osnivanjem obrta Varžak, na tržištu se pojavljuju naši prvi medni proizvodi, koji su od tada postali klasici.

CVJETNI MED

Cvjetni med je dobiven od nektara različitih medonosnih biljaka. U njemu je sakriven sav slatki sok koje pčele mogu naći u svojoj okolici tvoreći tako med raznolikog okusa. Upravo ti raznoliki sastojci, skupljeni iz nektara raznovrsnog cvijeća pozitivno utječu na imunitet djece i odraslih.

BAGREMOV MED

Bagrem je najzastupljeniji med kontinentalnih dijelova Hrvatske. Prikupljanje bagremovog meda ovisi o vremenskim uvjetima koji kada bagrem cvjeta u svibnju mogu biti nepovoljni za pčele. Vrlo je svijetao, blagog mirisa i ugodnog okusa te se kao takav preporučuje djeci, ali i odraslima za umirenje živčanog sustava.

KESTENOV MED

Kesten, kralj šuma Petrinje, Dvora i Hrvatske Kostajnice je najizdašniji izvor peludi od svih medonosnih biljaka. Med kestena tamne bolje i jakog mirisa po samoj biljci, međutim ono što je specifično kod njega je okus. Istovremeno sladak, a opet trpko-gorak med kestena, pravi je medeni specijalitet.

LIPOV MED

Lipa je kod starih Slavena bila toliko važno stablo, da su po njoj imenovali mjesec u kojem cvate, lipanj. Nama i pčelama je važna zbog proizvodnje meda koji ima izuzetan okus, ali i pomaže dišnom sustavu. Lipov med je svijetao med, izuzetnog mirisa po cvijetu lipe, te snažne arome.

Želite saznati više?

Scroll to Top