Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda

U današnjem svijetu održivost je nezaobilazna tema o kojoj se priča na svim razinama, od velikih foruma svjetskih lidera i multinacionalnih kompanija, do održivosti kućnog budžeta u uvjetima visoke inflacije. Priča se toliko da je fraza postala pomalo isprazna jer izostaju konkretne akcije nakon što se donesu strategije i planovi održivosti.

Međutim, u Kravarskom, malom turopoljskom gradiću stvari se ipak rade na drugačiji način.

Nakon velikog broja godina koje su posvetili proizvodnji pravog i prirodnog meda, poduzeće Varžak med pokrenulo je projekt MEDukacije koji za cilj ima proširiti svijest o važnosti očuvanja pčela, njihovog staništa i prirode. Prva stanica MEDukacija bilo je Kravarsko, gdje su u suradnji s udrugom ZVIREK održane tri edukativne radionice u kojima su članovi udruge, većinom učenici Osnovne škole Slavka Kolara, imali priliku ući u fascinantan svijet prirode i pčela.

Koliko je važna prirodna ravnoteža i kako očuvati pčele

Važnost medonosnog bilja i biološke raznolikosti u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj obrađena je u prvoj radionici, nakon koje su učenici imali priliku zasaditi to bilje u visokim gredicama u školskom vrtu. Kroz praktičan rad sadnje i sijanja raznih vrsta bilja, djeca su imala priliku naučiti o različitim biljnim vrstama koje privlače pčele te kako njihova prisutnost doprinosi održavanju ekološke ravnoteže. Tako su stvorili prirodno stanište za pčele i druge oprašivače za koje će se brinuti tijekom cijelog ljeta, zalijevajući gredice.

Kako smo proveli medukacije? Pogledajte u prilogu.

Tko je matica, a tko trut, zašto pčele plešu i ostale tajne života unutar košnice otkrio je Boris Varžak, vlasnik Varžak meda u drugoj radionici. Svoje dugogodišnje iskustvo u pčelarstvu podijelio je kroz interaktivne igre i demonstracije na košnici tako da su učenici saznali sve o životnom ciklusu pčela, njihovim ulogama unutar pčelinje zajednice te procesu proizvodnje meda.

Treća radionica, nazvana “Pričaj mi priču”, potaknula je maštu učenika dok su izmaštali priče o jednoj sasvim neobičnoj pčeli. Kroz izražavanje svojih kreativnih ideja, djeca su ispričala koliko je važno čuvati okoliš, jer kroz očuvanje svijeta pčela čuvamo i naš svijet.

Ponosni smo što možemo podijeliti našu strast prema pčelarstvu s djecom i potaknuti ih da razviju ljubav prema prirodi. Svijet pčela je fascinantan, ali on samo funkcionira ako je priroda očuvana i zato smo pokrenuli projekt MEDukacije, kako bi potaknuli odgovorno ponašanje prema pčelama i prirodi, a ovoga puta krećemo s edukacijom najmlađih jer na njima svijet ostaje”, rekao je Boris.

MEDukacije predstavljaju primjer inovativnog pristupa edukaciji, spajajući znanje, praktične vještine i ljubav prema prirodi. Kroz ovaj program, Varžak med i udruga ZVIREK šalju snažnu poruku o važnosti očuvanja prirode i potiču djecu da postanu aktivni sudionici u stvaranju budućnosti gdje održivost nije samo isprazna fraza.

Scroll to Top