Grijanje i filtriranje meda

Na putu od košnice do vašeg stola med prolazi proces obrade koji se najčešće sastoji od grijanja i filtracije. Med se obrađuje kako bi se iz proizvoda izdvojile nečistoće i kako bi se smanjila viskoznost, da se proizvod lakše napuni u staklenke i da bude spreman za konzumaciju.

Grijanje meda

Prilikom rasprave o kvaliteti prirodnog meda, često se spominje grijanje kao znak da med možda nije najviše kvalitete te da je izgubio enzime i druge dragocjene nutrijente. Iako ima istine u tome, situacija je nešto složenija.

Nekadašnji načini odvajanja pčelinjeg voska od meda zahtijevali su dugotrajno izlaganje meda visokim temperaturama, često iznad 63,5°C, što je temperatura topljenja voska. Kada se med zadržava na ovakvim temperaturama, naročito ako je to dulji vremenski period, dolazi do razgradnje aminokiselina i enzima, smanjujući nutritivnu vrijednost meda za organizam.

Suvremeni sustavi, uključujući pumpe, izmjenjivače topline i sustave filtriranja, su povezani računalima i omogućuju preciznu kontrolu temperature. Ovakvi sustavi značajno smanjuju negativan utjecaj topline na kvalitetu meda.

Jedan od indikatora koji se provjeravaju prilikom analize meda je i hidroksimetilfurfural (HMF). HMF je spoj koji se formira prilikom obrade meda i drugih proizvoda bogatih prirodnim šećerima pod utjecajem topline ili nastaje prirodno tijekom duljeg vremenskog skladištenja. Visoke razine tog spoja u medu obično ukazuju na intenzivno grijanje ili povećano starenje meda. 

Kako se analizira i tumači razina HMF-a u medu možete pročitati ovdje.

Koji su učinci grijanja na med?

 1. Promjena okusa: Grijanje može promijeniti okus meda, smanjujući njegovu suptilnu prirodnu aromu i okus cvjetnog izvora
 2. Promjene u viskoznosti: Visokokvalitetni med ima specifičnu viskoznost. Grijanje može promijeniti ovu viskoznost, čime se utječe na teksturu i osjećaj u ustima prilikom konzumacije.
 3. Smanjenje kristalizacije: Grijanje uzrokuje otapanje šećernih kristala, čime se med ponovno čini tekućim. Ovaj proces omogućava bolje miješanje i olakšava upotrebu meda.
 4. Smanjenje enzimske aktivnosti: Med sadrži enzime koji imaju blagotvorne učinke na zdravlje. Prekomjerno grijanje može smanjiti aktivnost tih enzima, umanjujući potencijalne zdravstvene prednosti meda.
 5. Promjena sastava šećera: Visoke temperature mogu uzrokovati promjene u kemijskom sastavu šećera u medu, što može utjecati na njegovu prehrambenu vrijednost.
 6. Smanjenje aktivnosti kvasca: Grijanje može smanjiti prisutnost kvasca u medu, što može utjecati na njegovu sposobnost fermentacije i zrenja.
 7. Povećanje razine HMF-a: HMF jr spoj koji se formira pri grijanju meda i može ukazivati na toplinsku obradu ili dugotrajno skladištenje.

Filtriranje meda

Prilikom vrcanja meda iz košnice i krajnje ekstrakcije u njemu ostaju cvjetni prah, propolis, vosak pa čak i dijelovi pčela. Iz tog razloga se med filtrira ili cijedi.

Razlika između filtriranja i cijeđenja meda je u gustoći filtera kojima se koristimo kako pročistili med i korištenje pritiska, odnosno cijeđenje se vrši samo uz pomoć sile teže.

Filtracija meda koristi fizičke barijere s određenom gustoćom filtera kako bi se iz meda izvukle vidljive nečistoće, a istovremeno omogućio prolaz svim nutritivno vrijednim elemenata. Naši filtri su namješteni na gustoću od XXmm čime se ne gube kvalitetni sastojci u medu.

Razlike između cijeđenja i filtracije:

 • Metoda: Filtracija koristi filtre ili sitne mreže kako bi se odvojile nečistoće od meda, dok se cijeđenje odnosi na fizičko istiskivanje meda iz saća.
 • Nečistoće: Filtracija se uglavnom bavi uklanjanjem sitnijih nečistoća, dok se cijeđenje odnosi na vađenje meda iz saća, što može uključivati veće komade nečistoća.
 • Rezultat: Filtrirani med obično ima manje vidljivih čestica i nečistoća te može izgledati pročišćeno, dok cijeđeni med može sadržavati veće komade saća i ostataka pčela.
 • Upotreba: Filtracija se često koristi kako bi se poboljšao vizualni aspekt meda i uklonile vidljive nečistoće. Cijeđenje se primjenjuje kako bi se dobili čisti med i pripremili saće za ponovnu upotrebu.
Scroll to Top