Kristalizacija

Kristalizacija meda

Kristalizacija meda je prirodan proces tijekom kojeg med postupno prelazi iz tekućeg u čvrsto (kristalizirano) stanje.

Kako i kada će se med kristalizirati ponajviše ovisi o omjeru dva glavna šećera u medu – glukoze i fruktoze. Pojednostvljeno, što je količina glukoze u medu veća, on će se brže kristalizirati. Nasuprot tome, ako je količina fruktoze veća od količine glukoze, tada med ostaje dulje tekući.

Kada je omjer Fruktoza / Glukoza > 1,64 med ostaje dulje tekuć, a kada je omjer F/G < 1,25 med brže kristalizira.

Može li kristalizacija ovisiti i o drugim faktorima?

Utjecaj u kristalizaciji ima i količina vode u medu, što je veća količina vode u medu to med sporije kristalizira. Voda se u medu nalazi jer se nektar, od kojeg pčele proizvode med, većinski sastoji od vode i šećera.

Med ostaje dulje tekuć kada je omjer Glukoza / Voda < 1,7, a kada je omjer G / V > 2,1 će se brže kristalizirati.

Kristalizacija može ovisiti i o drugim faktorima poput količini peludi, temperaturi skladištenja i obradi meda prilikom proizvodnje.

Kako spriječiti kristalizaciju?

Kristalizacija se ne može spriječiti, ali ju možete usporiti. Da biste usporili kristalizaciju držite med na sobnoj temperaturi od 21° do 25°C ili birajte vrste poput kestena i bagrema koje sporije kristaliziraju.

Kristalizirani med možete vratiti u tekuće stanje jednostavnim zagrijavanjem meda u vodenoj kupelji do 40°C jer grijanjem iznad te temperature med gubi hranjive tvari, organoleptička svojstva te se umanjuju količine enzima i antioksidansa koji pozitivno djeluju na organizam.

Ako je vaš med kristaliziran slobodno ga konzumirajte i koristite, znajući da i dalje možete uživati u svim prednostima koje med pruža.

Scroll to Top